Udsmykningen

Når man som kunstner får til opgave at lave en udsmykning, kan man gøre to ting. Enten lave de ting, man plejer og derpå placere dem så godt som muligt - eller glemme alt om sit "normale udtryk" og lave specielle ting, som forholder sig til de givne rum, deres art og funktion.

Vi har prøvet at gøre det sidste på Haslev Folkebibliotek, simpelthen fordi rummet inspirerede os. Et bibliotek rummer i sig selv et hav af billeder: alle forfatterne og deres emner. Der er nok at tage fat på dér alene. Det blev emnet for relieffet ved indgangen.

Bogstaverne, tegnene med deres mere eller mindre geometrisk natur, har været gennemgående - som en stor stilhed i det højloftede voksenudlån. Som en "axis mundi" i trappeskakten og som tegn på fest og glæde rundt om døren til mødesalen. Alle materialerne, som det er umuligt at holde fingrene fra: leret selvfølgelig, men også træ og farve, maling, knust porcelæn i hele bjerge og mursten.

Betyder det noget - skulle der være en mening med det hele? Ikke sådan da; der "står" ikke noget på totempælen, murstensrelieffet i personalindgangen betyder som alle andre udsmykninger kun noget i kraft af den poesi, de er bærere af og dermed tilfører deres rum.

Men alle tingene - det at de overhovedet er tilstede, betyder sådan noget som: Oplev nu, læs nu, lær nu og glæd dig, mens du kan - alt det, du kan.

 

Karen Bennicke & Peder Rasmussen, keramikere.